E-lectro.md Logo

Invertoare

Invertorul este parte componentă obligatorie pentru orice tip de sistem fotovoltaic (PV), deoarece transformă curentul continuu (DC) generat de panouri, în curent alternativ (AC) compatibil cu reţeaua electrică. Există mai multe tipuri de invertoare :
 
 

Invertoare On-Grid

Se conectează în reţeaua electrică existentă. Curentul produs se injectează în reţea micsorând în acest fel consumul (factura) de la furnizor. Dacă sistemul fotovoltaic va produce mai mult curent decât aveţi nevoie, surplusul de curent va fi "exportat" în reţeaua publică. În cazul subproducţiei, deficitul de curent va fi "importat" din reţeaua publică. În acest fel va fi micşorată sau chiar eliminată factura de curent.

Invertorul On-Grid nu necesită acumulatori şi nu este compatibil pentru conectarea directă a acestora.

În caz de întreruperi de curent la furnizor, Invertorul sistează producţia proprie de curent pentru întreaga perioadă cât este oprit curentul la furnizor. Este o cerintă cadru pentru a evita injectarea curentului în reţeaua publică în vederea protejării angajaţilor din echipele de intervenţie care pot lucra la remedierea defecţiunilor.

 

Invertoare Off-Grid

Sunt independente de orice reţea. Autonomia presupune prezenţa obligatorie a acumulatorilor. Unele modele necesită modul separat (charger) pentru încarcare şi utilizare acumulatori. Altele au charger integrat.

 

Invertoare Hybrid

Sunt o combinaţie de invertor On-Grid si Off-Grid. Respectiv, pot alimenta consumatorii electrici simultan din diverse surse (panouri fotovoltaice, acumulatori, reţea electrică). De obicei, au o multitudine de opţiuni privind prioritatea surselor şi/sau diverse scenarii de funcţionare. În marea sa majoritate au charger integrat. Unele modele pot avea alimentare atât de la reţea cât şi de la generator diesel, inclusiv opţioni de pornire/oprire generator. Sunt mai scumpe şi de o putere mai mare decât cele autonome. Exceptionale şi în calitate de Sursă de Alimentare Neîntreruptibilă (UPS).

 

Invertoare Hybrid cu Export

Este un Hybrid cu posibilităţi suplimentare de On-Grid. Faţă de un Hybrid simplu, are avantajul de a "exporta" surplusul de curent în reţea.
Iar în caz de întreruperi de curent, acesta va trece in regim de lucru Off-Grid.


 

Cine e Online

Acum sunt 3 vizitatori online.

Parteneri

PROFYHEAT.COM